Noteringar om diket

Sysslomannens noteringar om
fördjupningen av diket
i augusti 2009


 Utterbergets väglag inrättades 21 sep
 1990 av vägnämnden i Kristinestad

Väglagets stämma år 2008 beslutade (§ 9) att diket skulle rensas och även fördjupas där så behövdes. Enligt beslutet skulle detta utföras år 2009.

KrsNET meddelade år 2009 att en fiberkabel till två bostäder längs med Utterbergsvägen skulle grävas ned i vägbanan under hösten samma år.

Det föreföll motiverat att åtgärda diket samtidigt med nedgrävningen av fiberkabeln. Dels skulle det sannolikt bli billigare att utföra arbetet vid samma tillfälle då en grävmaskin redan var på plats och dels kunde det vara riskabelt att i efterhand gräva där fiberkabeln var förlagd.

Sysslomannen kom därför överens med Hanses & Berg AB att vägdiket skulle åtgärdas samtidigt som fiberkabeln grävdes ned. överenskommelse om detta träffades i juli månad 2009. Hanses & Berg kunde dessvärre inte i förväg ge besked om hur mycket dikesarbetet skulle kosta. Sysslomannen lovades information i god tid innan arbetet inleddes så han kunde närvara. Man räknade med att utföra de båda grävningsarbetena under september månad.

Det var angeläget för sysslomannen att vara på plats när diket åtgärdades. Dels för att visa var det var särskilt viktigt att fördjupa diket och dels för att visa på stenar som behövde tas bort. Bland annat hade ett antal större stenar hamnat på Sideby skifteslags sida av diket i samband med att diket en gång grävdes och så hade även skett även vid något annat tillfälle.

Sysslomannen var efter beskeden inställd på att arbetet skulle utföras under september månad och kom därför överens med arbetsgivaren om ledighet under en del av denna månad. Tre muntliga löften gavs av två personer att sysslomannen skulle förvarnas innan arbetet inleddes. Den 16 augusti kom dock via omvägar besked om att arbetet påbörjats. Det fanns ingen chans att ta ledigt och infinna sig på platsen med så kort varsel. Arbetet på vägen och med diket kom därför att utföras utan sysslomannens närvaro.

Under september månad inkom därefter två räkningar för det arbete som utförts. Den första räkningen var från Hanses & Berg för grävarbetet med diket och var på 219,60 €. Den andra räkningen kom från Kari Nummela och hade specifikationen jordkörning med beloppet 390,40.

Kostnaden blev således sammanlagt 610,00 € för fördjupning av ett dike som var 238 m långt. Det föreföll fullständigt orimligt.

Sysslomannen tog därför kontakt med Tekniska Centralen i Kristinestad och frågade vad som kunde vara en rimlig kostnad. Svaret blev att 219,60 € för att fördjupa ett dike av denna längd inte alls var särskilt hög. Dessutom var Hanses & Berg känt för sina låga priser. Den andra kostnaden kunde man inte uttala sig om.

Nästa steg blev därför att formellt bestrida fakturan från Kari Nummela på 390,40 € för åtta timmars jordkörning. I det brev som avsändes till honom den 8 sept 2009 skrev sysslomannen att

Det arbete med fiberkabel som ägt rum på Utterbergsvägen under augusti ska inte debiteras väglaget. Det är till KrsNET du ska sända räkningar för transportarbeten i samband med förläggning av fiberkabel i vägbanan.

Både Hanses & Berg samt Kari Nummela förnekade att någon kostnad för arbetet med fiberkabeln hade debiterats väglaget. Arbetena var separerade med sina räkningar och KrsNET hade debiterats för alla de kostnader som uppkommit i samband med fiberkabelns förläggning.

Efter diskussion med de båda företagen godtog Kari Nummela att nedsätta sin räkning till 292,80 €. Den totala kostnaden för diket blev då 512,40 €. Fortfarande var dock summan avsevärt högre än vad som hade förutsetts.

När sysslomannen anlände till Utterbergsvägen den 11 september 2009 och såg diket blev det genast lättare att förstå varför det blivit så dyrt. Diket var djupare och framförallt oerhört mycket bredare än förväntat.

Nivåskillnaden mellan dikets botten och vägbanan föreföll riskabelt stor och vid vägens början var vägkanten därtill porös. För ge uppmärksamhet om risken det innebar att komma för nära vägkanten sattes en varningsskylt från DP Tarra upp. Skylten kostade 33,00 €

Det var svårt att vänja sig vid anblicken av dikets djup och bredd. Någon sade att det ändå var bra att diket blev så djupt eftersom muddringsmassor i stor mängd från Kilviken snart skulle deponeras en bit öster om vägen och det nya diket. Av allt att döma skulle muddringsmassorna läggas särskilt nära Utterbergsvägen i höjd med Appels och Keskimäkis tomter. Nu kunde man förvänta sig att diket skulle ta hand om den avrinning som eventuellt kunde komma i riktning mot vägen och risken för översvämning av dessa och andra tomter med åtföljande skador var därmed mindre.
Det var ett argument som förtjänade att tas hänsyn till men det var ändå allt annat än angenämt att fördela 512,40 € bland väglagets delägare tillika med andra av stämman beslutade kostnader. Särskilt betänkligt föreföll det att i överensstämmelse med vägenhetsfördelningen debitera Norrgård närmare 10 % av dikeskostnaden när detta inte ens når fram till Norrgårds tomt.

Vid ett besök på Tekniska Centralen den 21 sept 2009 fick sysslomannen besked om att vägenhetsfördelningen måste respekteras och att kostnaden därför inte kan fördelas på något annat sätt. Man kommer dock gärna ut och upprättar en ny vägenhetsfördelning men det kostar ungefär 400 € förklarade man vidare.

Inbetalningskort med delägarnas kostnadsandelar sändes därför ut och alla utom Sideby skifteslag betalade sina respektive belopp utan dröjsmål. Från Sideby skifteslag inkom betalning först 23 mars 2010 och Kari Nummela fick därför vänta på sina pengar till den 15 april 2010.

Inför stämman under juli månad år 2010 är väglaget nu utan skulder och det är tillfredsställande med tanke på de kostsamma arbeten som utförts sedan förra stämman år 2008.

I efterhand kan man dock säga att diket avgjort inte blivit så omfattande om sysslomannen i enlighet med givna löften hade fått besked om när arbetet skulle utföras och därmed kunnat vara närvarande under arbetet.

nedtecknat 12 maj 2010
Harry Enkulla
syssloman