Informella
MINNESANTECKNINGAR


förda efter ordinarie
stämmas slut
den 25 juli 2010


 Utterbergets väglag inrättades 21 sep
 1990 av vägnämnden i Kristinestad

Närvarande:

Ove Hedkrok ordförande för Sideby skifteslag
Harry Enkulla syssloman för Utterbergets väglag
Magnus Hanses
Gunnar Nilsen

Efter en kort kaffestund trakterad av Ruth Enkulla begav sig ovan nämnda personer ut för att besikta vägen och dess sidoväxtlighet

Inledningsvis styrdes stegen mot dikets slut vid dess norra del. Det evakueringsrör som där finns under vägen är anlagt något för högt för att det ska ge fullgod funktion. Vid högre vattenstånd i diket kan dock evakueringsröret leda bort vatten. Att sänka evakueringsröret till en nivå där det gör mer nytta är dock inte aktuellt.

Under vandring söderut längs vägen frågade Ove Hedkrok om det finns någon fastställd bredd för vägen. Sysslomannen hade dock inga uppgifter på vilken bredd vägen ska ha. Sådana uppgifter finns inte i ursprungshandlingarna från väglagets bildande och inte heller senare har den saken belysts. Diket ska räknas in vägbredden sade Ove Hedkrok vidare.

Ove Hedkrok sade att växtligheten på vägens västra sida ställvis skymmer vägen och motverkar dess torrhållning. Här nämndes särskilt granarna mot Keskimäkis tomt men även vid Dahlströms och Hanses' tomter trängde växtlighet ut på vägen.

Magnus Hanses sade att han genast efter denna besiktning skulle klippa ned den dikesväxtlighet som fanns öster om hans egen och Gunda Bukowskis tomter. Harry Enkulla sade att han också skulle göra samma sak ovanför sin tomt. Tore Appel hade redan åtgärdat sin dikesväxtlighet.

Vid bäcken betraktades den höga växtligheten omedelbart söder om bäckbron. Här hade tidigare sysslomannen tagit bort det värsta med en lie med orv och senare med trimmer tills han fick slut på tråd. Mera behövde avgjort göras här och stämman hade ju också för detta år föranstaltat om ett talko där Magnus Hanses och sysslomannen på denna plats skulle tukta växtligheten.

Hur växtligheten utefter vägen vid campingplatsen ska beskäras i framtiden är efter stämmans bordläggning av saken oklart. Sideby skifteslag vill inte befatta sig med att hålla efter denna växtlighet.

Sysslomannen pekade sedan på de synnerligen djupa hjulspåren vid "Bäckvejinas monin" och sade att här kan skifteslaget lägga en del fyllning om överskott uppstår som man inte har användning för.

Ove Hedkrok sade att man ska göra detta om man kommer ihåg saken och det uppstår överskottsmassor.

Magnus Hanses motsatte sig att man skulle sprida överskottsmassor på denna plats.

Vägbanan på campingplatsen har fått sig en del törnar av redskap och fordon som varit verksamma under arbetet med Kilviken. Det finns skäl att beakta denna sak för skifteslaget sade sysslomannen.

Ove Hedkrok sade att man nog ska återställa detta vägavsnitt.

Magnus Hanses sade att vägen inte var ojämn på campingplatsen.

Ove Hedkrok sade att väglagets ansvarsområde sträcker sig från sjöfartsmuseet och vidare norrut. En eventuell ny enhetsfördelning i framtiden kan inte nu inskränka väglagets skyldigheter.

Magnus Hanses sade att en ny enhetsfördelning kan upprättas med hjälp av lantmätare.

Sysslomannen sade att det går lika bra att upprätta en ny fördelning av enheter genom ett stämmobeslut. Då slipper man de kostnader som en lantmäteriförrättning för med sig

Magnus Hanses sade att en enhetsfördelning gjord av lantmätare har större tyngd är en enhetsfördelning som man upprättar vid en stämma.

Sysslomannen sade att en stämmas uppgjorda enhetsfördelning har samma tyngd som sådan upprättad av lantmätare ända tills den nya enhetsfördelningen överklagas till högre instans av någon.

Sideby den 25 juli 2010

Harry Enkulla